Hopp til innholdet
Kvinne står på stige og tester røykvarsler
Når du tester røykvarsleren din regelmessig vet du at den funger når du trenger det
Husforsikring

Ta vare på røykvarsleren din, så tar den vare på deg

Desember er en viktig høytid for mange, men det er også høytiden for branner. Derfor passer det godt å bytte batteri i røykvarsleren 1. desember, på røykvarslerens dag.

Røykvarsleren er den viktigste livredderen i hjemmet, men den trenger litt hjelp for å gjøre jobben sin år etter år. Du må huske å teste den og bytte batteriet med jevne mellomrom.

– Gjør det til en vane å teste røykvarsleren én gang i måneden. Det er spesielt viktig hvis du har vært bortreist over lengre tid. Sjekk røykvarsleren ved å holde inne testknappen til det begynner å pipe, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet vårt.

Har røykvarsleren din gått ut på dato?

Du er kanskje flink til å holde øye med datostemplingen på det du har i kjøleskapet, men når sjekket du utløpsdatoen på røykvarslerne dine sist?

“Se, lukt, smak” fungerer ikke like godt som det gjør på melken, men de fleste røykvarslere har en holdbarhet på omtrent ti år. Etter datoen har passert blir de gradvis dårligere og bør byttes ut.

Røykvarsleren trenger også en rengjøring en gang iblant for å holde seg frisk. Tørk av støv på dekselet og støvsug innsiden forsiktig.

Sørg for at røykvarsleren står rett plassert

Lurer du på hvor røykvarsleren skal stå? Følg disse tre reglene for plassering av røykvarslere:

  • Røykvarslere skal plasseres på det høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
  • Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
  • I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.