Hopp til innholdet
Bilde av banksjefer
Konsernsjef i SpareBank 1 Østlandet, Richard Heiberg og adm. banksjef i Totens Sparebank, Rolf Endre Delingsrud.
Nyhet

Totens Sparebank og Sparebank 1 Østlandet er enige om fusjon

22. februar 2024 sa generalforsamlingen i Totens Sparebank og SpareBank1 Østlandets representantskap ja til å slå sammen de to bankene. – Dette blir en trygg videføring av arven fra Totens Sparebank, sier Rolf Endre Delingsrud, adm. banksjef i Totens Sparebank.

SpareBank 1 Østlandets representantskap bestående av 40 medlemmer fra kundevalgte innskytere, egenkapitalbeviseiere, ansatte og offentlig valgte medlemmer, stemte for å fusjonere med Totens Sparebank.

Flertall også i Totens Sparebank

Flertallet med 17 stemmer i Totens Sparebanks generalforsamling bestående av 20 representanter fra ansatte, eiere, kunder og kommuner, stemte for fusjonen. 

Kunngjorde planene på nyåret

Det var den 3. januar i år at de to bankene kunngjorde sine planer om å slå seg sammen for å styrke sin felles innsats i Mjøsregionen. Siden den gang har det vært avholdt informasjonsmøter i bankenes øverste organer samt en rekke samtaler på tvers av avdelinger i begge bankene.

Tar arven fra Totens Sparebank trygt inn i framtida

– Fusjonen vil ta arven fra Totens Sparebank trygt inn i framtida. Vi knytter oss til en ny merkevare, men med en framoverlent og stolt kultur som er forankret i lokale verdier og tradisjoner og med sterke fagmiljøer. I tillegg sikrer vi at kompetanse forblir lokalt, sier Rolf Endre Delingsrud, adm. Banksjef i Totens Sparebank.

– Den nye sammenslåtte banken vil ha som mål å være blant de mest attraktive arbeidsgiverne for finans i regionen, forteller Delingsrud.

Generalforsamlingen i Totens Sparebank vedtok også opprettelsen av Totens Sparebankstiftelse. Dette er en viktig arv som interessegruppene sammen har bygd opp over generasjoner, og som stolt vil bringe Totens Sparebank-navnet inn i fremtiden.

Totens Sparebank har de siste årene delt ut opp mot 12 millioner kroner pr år av årsoverskuddet til lokale formål. Ved opprettelsen av Totens Sparebankstiftelse vil avkastningen på samfunnskapitalen i sin helhet komme lokalsamfunnet til gode og dette vil kunne gi betydelig høyere gaveutdelinger enn det som historisk er gitt fra banken.

Overbevist om at dette blir bra

 – Jeg er veldig glad for at vi fikk et positivt vedtak i begge banker. Jeg er overbevist om at dette er en god løsning for både ansatte, kunder, eiere og samfunnet som Totens Sparebank er en del av, sier Richard Heiberg, konsernsjef i SpareBank 1 Østlandet.

– Jeg ønsker alle hjertelig velkommen med på laget, forteller Heiberg. 

Videre framdrift

Nå starter planleggingen av integrasjonen, med mål om juridisk fusjon den 1. oktober, forutsatt godkjenning fra Finanstilsynet og Konkurransetilsynet. I mellomtiden vil bankene operere som i dag. Kundene i Totens Sparebank vil ikke merke så mye til sammenslåingen med det første.

Alle kunder og samarbeidspartnere vil få tydelig beskjed når vi kommer så langt som at det får praktiske konsekvenser for dem.

Du skal fremdeles kontakte din faste rådgiver i Totens Sparebank, og ringe Totens Sparebanks kundesenter hvis du trenger hjelp til noe rundt ditt kundeforhold.

Vi sender ut mer informasjon når myndighetene har kommet med sitt svar på fusjonsplanene. Les gjerne vårt spørsmål og svar-område rundt fusjonen som kan hjelpe deg med det du lurer på.

Spørsmål og svar

Kundene vil i utgangspunktet ikke oppleve stor forandring. De vil få den samme gode rådgivningen fra samme rådgivere som tidligere.  I likhet med Totens Sparebank, er også SpareBank 1 Østlandet opptatt av lokale beslutninger der banken kjenner kundene. Den største endringen for kundene er at banken etter hvert vil få nytt navn, og at Totens Sparebank etter sammenslåingen vil inngå i SpareBank 1 Østlandet. Etter hvert vil de også få nye digitale løsninger som scorer høyt på brukervennlighet og som regnes som blant de beste i landet.  Alle kunder vil få god hjelp i overgangen til det som blir nytt. De vil også få nye bankkort og andre produkter med ny logo.

Forsikringsproduktene vil bli levert av Fremtind forsikring. Som kjent planlegger nå også Eika forsikring og Fremtind å fusjonere. En ny og unik fordel er at SpareBank 1 Østlandet er en av få banker i Norge som har kundeutbytte. Det betyr at banken deler sine årlige overskudd med kundene. Det er et klart fortrinn som få norske bankkunder har og som Totens Sparebanks kunder nå får på lik linje med dagens kunder i SpareBank 1 Østlandet.

Omforent fusjonsavtale ble godkjent av begge bankenes styrer og representantskap (SpareBank 1 Østlandet) / generalforsamling (Totens Sparebank) i løpet av første kvartal 2024. Den 22. februar vedtok representantskap/generalforsamling fusjonen. 

Neste steg nå er at fusjonen må godkjennes av myndighetene. Endelig avklaring avhenger av godkjenning fra Konkurransetilsynet og Finanstilsynet, dette ventes i tredje kvartal 2024.

Etter at myndighetene har godkjent fusjonen skal bankene samkjøre sine systemer, såkalt teknisk fusjon. Dette krever naturligvis en del forberedelser, planlegging og arbeid.

Teknisk fusjon ventes gjennomført høsten 2025.

  • Vi vil bidra til vekst og utvikling i Innlandet og vi vektlegger lokale, selvstendige beslutninger.
  • Vi deler verdiene Dyktig, nær, engasjert.
  • Vi tror på betjeningskonsepter som kombinerer gode relasjoner og rådgivning med de beste digitale løsningene.
  • Selv om vi er ulike i størrelse er vi mer like enn vi er ulike.
  • Næringssammensetningen har sterke likhetstrekk, blant annet innen landbruk, og dette danner grunnlaget for enda sterkere fagmiljøer.
  • Vi har begge røtter i Mjøsregionen og har like lang historie som lokalt engasjerte sparebanker.

Totens Sparebank er en meget solid og lønnsom bank. Stadig strengere reguleringer og krav fra myndighetene gjør imidlertid at vi erfarer økte utfordringer ved å være en mellomstor bank. Vi tror denne utviklingen vil tilta, med myndighetskrav som blir stadig mer ressurs- og kostnadskrevende. Dette vil også gjøre det mer krevende å levere på våre kjerneoppgaver, som eksempelvis tilby kundene våre konkurransedyktige produkter og tjenester. Vi er derfor ved et veiskille der vi mener videre utvikling best ivaretas gjennom å søke seg sammen med andre banker.

Målet med fusjonen er å bli en enda bedre bank for Innlandet bygget på solid kompetanse fra begge banker. En sammenslått bank vil stå sterkere i møte med økt konkurranse og stadig økende regulatoriske krav fra myndighetene. Sammen med SpareBank 1 Østlandet skal vi i Totens Sparebank bidra til bærekraftig vekst og utvikling i vår region.

Dette vil bli styrket ytterligere som følge av en fusjon. Begge bankene har tradisjon for å være viktige sponsorer og støttespillere i lokalsamfunnene i sine regioner. Dette er noe vi vil fortsette med. Totens Sparebank vil ved fusjonen etablere en stiftelse som vil ha en betydelig større gavekapasitet, og som vil være en viktig støttespiller for lokalsamfunnet til Totens Sparebank.

Det er vedtatt å opprette en stiftelse som skal ta med Totens Sparebank-navnet videre inn i fremtiden. Totens Sparebank har de siste årene delt ut opp mot 12 millioner kroner pr. år av årsoverskuddet til lokale formål. Ved opprettelsen av Totens Sparebankstiftelse vil avkastningen på samfunnskapitalen i sin helhet komme lokalsamfunnet til gode og dette vil kunne gi betydelig høyere gaveutdelinger enn det som historisk er gitt fra banken. Disse gavemidlene skal deles ut i Totens Sparebanks gamle markedsområde, og vil bidra til at lag, foreninger, klubber og organisasjoner i regionen kan motta gavemidler fra stiftelsen og legge til rette for gode tilbud i lokalsamfunnet.

Ja, det vil være en selvstendig bank i SpareBank 1-alliansen. Totens Sparebank trer samtidig ut av samarbeidet i Eika Gruppen.

Når vi blir èn bank, vil priser og vilkår naturlig nok bli de samme for nye avtaler som inngås. Vi skal fortsatt tilby våre kunder konkurransedyktige vilkår. Vi er forpliktet gjennom Finansavtaleloven til å varsle kundene åtte uker på forhånd hvis vi skal endre pris på noen av tjenestene du bruker. En fusjon gir ingen unntak for dette kravet, og vi kommer til å fortsette å informere om eventuelle pris- og renteendringer både før og etter fusjonen, akkurat som vi alltid har gjort. 

Kontorstrukturen blir i all hovedsak som i dag. 

Planen er å forsterke Oppland som en egen region i SpareBank 1 Østlandet, bestående av kontorene på Råholt, Lena, Raufoss, Gjøvik og Lillehammer. Regionen bygges på Totens Sparebanks kompetanse og organisasjon, koblet sammen med SpareBank 1 Østlandets nåværende virksomhet og kompetanse i Oppland og Eidsvoll. Bankkontorene på Raufoss og Lena fortsetter som i dag.

Det nye selskapet vil ved fusjonstidspunktet ha om lag 1 240 medarbeidere, derav 90 fra Totens og 1 150 fra SpareBank 1 Østlandet.

Klara Lise Aasen vil være konserndirektør i den sammenslåtte SpareBank 1 Østlandet. Hun tiltrer i stillingen 1. april 2024.