Status
Eika Norden endte ned -1,4 % i desember. Til sammenligning falt den nordiske referanseindeksen med -1,8 %. For helåret 2024 steg Eika Norden med 10,2 %. Dette er 2,8 % bedre enn den nordiske referanseindeksen som endt opp 7,4 %.
Aksjemarkedet fortsatte den svake utviklingen fra oktober og november også gjennom desember. Med unntak av Finland som falt -0,4 % endte de nordiske markedene ned mellom 1 % og 4 %. Det europeiske aksjemarkedet steg falt med -1%, målt med STOXX Europe 600-indeks.
I månedsbrevet for november skrev vi at «med president Trump i det hvite hus først i andre halvdel av januar, vil tiden frem til inntredelse være preget av forventinger om retning på politikken. De store spørsmålene vil være rundt geopolitikk og handelstoller, og hvordan dette vil kunne påvirke aktivitetsnivå og inflasjonsbildet både innenfor og utenfor USA». Vi tilskriver svakheten i aksjemarkedet gjennom desember den politiske usikkerheten som råder i forkant av at Trump flytter inn i det hvite hus. Hvis President Trump iverksetter handelspolitikken slik han har snakket om gjennom valgkampen, sees dette på som sterkt inflasjonsdrivende og en brems for økonomisk vekst, både i og utenfor USA. Denne politiske usikkerheten sammenfaller også med svekkelse av nøkkeltall for global vekst i november. Den globale målingen for industriproduksjon, Global Manufacturing PMI, steg til 50 i november, for så å falle tilbake til 49,6 for desember. Måling over 50 betyr ekspansjon, mens målinger under 50 leses som fallende industriaktivitet. Vi forventer at markedsusikkerheten vil vedvare i noen uker fremover, hovedsakelig drevet av politisk usikkerhet, men at ikke makroøkonomiske nøkkeltall skal ikke svekke seg markant ytterligere. Som vi kommenterte i desember ser nøkkeltallene dog bedre ut for svensk del, og vår vurdering er at svenske (ofte globale) industriselskapene vil møte gradvis sterkere etterspørsel gjennom 2025 og vi har økte den sykliske eksponeringen i Eika Norden-fondet inn mot slutten av året ved å øke posisjonen i selskaper innenfor industri og svensk eiendom.
Resultater
Smykkeselskapet Pandora var den sterkeste bidragsyteren i porteføljen med en oppgang på 17 % målt i norske kroner i desember, blant annet drevet av fortsatt god smykkeetterspørsel i USA. Det svenske selskapet Hexagon, som driver med industriell teknologi, var opp 14,8 % i desember etter at selskapet annonserte at Björn Rosengren vil overta rollen som styreformann i løpet av 2025. Björn Rosengren er tidligere CEO i ABB og har gjennom karrieren klart å effektivisere og styrke lønnsomheten i de bedrifter han har ledet. Skogselskapet UPM var opp 7,3 % gjennom desember, drevet av sterkere papirmasse-priser i Kina og forhåpninger om tilbakekjøp av aksjer i 2025.
På den negative siden var Novo Nordisk den største bidragsyteren i desember, med en nedgang på 17,0 %. Denne nedgangen forklares av resultater fra en fedmestudie som ikke nådde opp til forventningene. Produktet CagriSema ga et vekttap på 22,7 % etter 68 uker, mot en forventning på cirka 25 %. Til tross for at produktet ikke helt nådde opp til forventningene, vil resultatene være sterke nok til å få produktet godkjent. Vi har fortsatt et positivt syn på Novo Nordisk da vi tror at selskapet kan re-designe studiet og oppnå et høyere vekttap. Utover dette har Novo Nordisk flere kandidater i pipeline og prisingen på selskapet fremstår nå som attraktivt gitt den fortsatt høye veksten inn i 2025-2026.
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.